Vävferiet 20 år

12.4-17.5
Vernissage sönd 12.4  kl 12-15

dopklänning beskurenVävföreningen Väfveriet firar 20 årsjubileum med en utställning på Repslagarmuseet

Med produkter från vaggan till graven får besökarna ett smakprov på vad som tillverkats under dessa 20 år, alltifrån dopklänningar till bårtäcken, trasmattor till fina möbeltyger och klädestyger.
Vävnader  i många olika tekniker från tuskaft till ”trevarps tyg” och i olika material.
Vi kommer också få se den berömda duken Snöflingan vävd  efter en vävnota  av lokalkändisen från Risveden, Skatt Alrik.

Vävföreningen startades 3 april 1995 av några vävsugna damer och nu firar föreningen 20 år. Fortfarande finns det medlemmar kvar från starten vilka träffas varje vecka.
Under de här 20 åren har medlemsantalet varierat mellan 25-35 medlemmar.
Vävlokalen ligger i Ahlafors gamla spinneri fabrik och där finns 17 vävstolar med vävbredd från 0.80m – 2.00m varav 6 st har kontramarsch som behövs för att väva avancerade mönster.

Tillsammans har vävgänget under åren som gått  förutom vävning hunnit med många roliga, lärorika och intressanta upplevelser. De har deltagit på olika marknader: Kilanda, Nol, Backa gård, glasbruket, Persgården m.fl. De har ställt ut på Nödinge bibliotek och Surte glasbruks museum, deltagit på ”Rutigt och Randigt” Borås Textilmuseum.

För att få inspiration gör vävföreningen utflykter och studiebesök  till ställen där man kan lära sig mer om vävning  tex Bohuslänsmuseum/ gamla textilier, Des design, Horreds linne väveri, Hamra gård , och” knallebygden”.
För att upprätthålla kunskaper och sprida att vävning är så himla roligt håller Vävföreningen  egna kurser i vävning ex : växtfärgning, sommarvävning för barn, nybörjarkurser i vävning, vävteori  m.m.  De har också anordnat 24-timmars vävning med Linföreningen på Repslagarbanan.väfveriet rips hem

Kom och se utställningen och låt dig inspireras och får du mersmak är du välkommen till föreningens vävlokal i Ahlafors fabriken på tisdagar kl.18-20.
Kaffepannan är varm och vävsnacket är i full gång vid den här tiden. Runt kaffebordet blir det många goda skratt och många vävproblem löses här. Det är inte bara vävningen som är viktigt utan att träffas och ha trevligt.

Kan du inte väva så lär damerna i vävföreningen dig, inget är omöjligt för dem och de tar gärna emot nya medlemmar.

Kontakt vävföreningen:

Britt-Marie 0706 02 77 02

brittmarie.birgander@gmail.com